SUCHY ZAKWAS JASNY

Zobacz .pdf Drukuj kartę

Suchy zakwas to preparat ułatwiający proces produkcji pieczywa mieszanego.

 

Umożliwia szybkie przygotowanie ciasta, jakie zwykle otrzymuje się w wyniku długotrwałych i pracochłonnych metod fermentacyjnych zachowując przy tym typowy charakterystyczny dla danego pieczywa smak i aromat.

 

pozwala natychmiast reagować na nagłe niespodziewane braki w asortymencie np. w okresie przedświątecznym,

pieczywo wypiekane na suchym zakwasie posiada takie same walory jak pieczone na kwasach prowadzonych tradycyjnymi metodami,

do zastosowania w małych piekarniach, gdzie nie ma miejsca na prowadzenie kwasów metodą tradycyjną,

w sytuacjach „awaryjnych”; gdy zabraknie na piekarni naturalnego kwasu do wypieków,

do wypieków w weekend, kiedy pojawia się problem prowadzenia kwasów metodą naturalną,

nie wymaga wprowadzenia jakichkolwiek zmian technologicznych w procesie produkcyjnym.

 

Dozowanie: 0,7 – 0,8 kg na 100 kg mąki.

Opakowanie: 10 kg lub 25 kg