POSYPKA Z CZARNUSZKĄ

Zobacz .pdf Drukuj kartę

POSYPKA WIELOZIARNISTA Z CZARNUSZKĄ

 

Skład: płatki owsiane, siemie lniane, płatki żytnie, słonecznik, amarantus, otręby żytnie, czarnuszka.

Chcąc podnieść atrakcyjność chleba, nadać mu niepowtarzalny smak i aromat oraz zwiększyć jego wartość odżywczą opracowano „Posypkę wieloziarnistą z czarnuszką”. Szczegółowo dobrany skład posypki gwarantuje, że ozdobione nią pieczywo dobroczynnie wpływa na każdy organizm.

jako element ozdobny do każdego rodzaju pieczywa

  • wzbogaca pieczywo w łatwo przyswajalne składniki odżywcze
  • atrakcyjnie wyglądająca skórka podnosi pożądliwość pieczywa, pobudza apetyt i wzmaga wydzielanie soków trawiennych
  • składniki mieszanki działają przeciwmiażdżycowo

 

Opakowania 10 kg i 25 kg

CZARNUSZKA – zioło, którego pachnące nasiona są silnie aromatyczne o smaku gorzkiej kawy, mocno korzenne. Działa żółciopędnie, moczopędnie, wiatropędnie, przeciwrobaczycowo oraz rozkurczająco na mięśnie gładkie. Posiada również zastosowanie w przypadku nieżytu oskrzeli. Czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa, przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina, w niewielkim zakresie jako środek do produkcji olejku eterycznego w cukiernictwie. W starożytności stosowany jako panaceum oraz jako namiastkę pieprzu. Łagodzi również dolegliwości reumatyczne. Czarnuszka jest skuteczna na kaszel, stany zapalne, gorączkowe, a także w leczeniu astmy oskrzelowej. Posiada również właściwości przeciwalergiczne.

 

SIEMIĘ LNIANE – zawiera witaminy B6, A, E, białka, enzymy i sole mineralne oraz żelazo, magnez, miedź, cynk i kobalt. Oczyszcza organizm z toksyn. Używany w piekarnictwie do posypki na pieczywie, w cukiernictwie do ciastek, jako dodatek do mieszanek ekologicznych, w zielarstwie jako medykament.

 

SŁONECZNIK – jednoroczna roślina, pochodząca z Meksyku, uprawiana jest w wielu krajach dla jadalnych nasion zawierających witaminy : A, B2, D, E, związki  mineralne, cynk, wapń, magnez, potas i żelazo oraz NNKT.

 

AMARANTUS (szarłat) – najstarsza roślina zbożowa - zwana także „Złotem Inków i Majów”, posiada szczególnie wysokie walory odżywcze i zdrowotne. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, które biologicznie przewyższa białko mleka krowiego. Ponadto zawiera strawne włókna obniżające poziom cholesterolu, dużą ilość skwalenu – opóźniającego procesy starzenia się organizmu. Amarantus zawiera także substancję obniżającą ryzyko występowania chorób nowotworowych. Nie zawiera glutenu, – dzięki czemu może być cennym składnikiem diety dla dzieci chorych na celiakię.
Ponadto amarantus zawiera dużą ilość składników mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas oraz znaczną zawartość witamin z grupy B a także witaminy – A,E i C.