PIECZYWO DYNIOWE

Zobacz .pdf Drukuj kartę

Mieszanka mączna ,,Chleb dyniowy” jest wysokiej jakości 50% miksem do produkcji piekarniczej. Produkt w łatwy sposób poszerzy Państwa asortyment w smaczne, aromatyczne pieczywo z dużą zawartością ziaren dyni i siemienia lnu wzbogacone i naturalnie barwione słodami jęczmiennymi.

DYNIA jako cenny składnik tej mieszanki jest rośliną uprawianą już 5 tyś. lat przed naszą erą. Z Ameryki północnej trafiła ona do Europy za pośrednictwem hiszpańskich żeglarzy. Nasiona dyni charakteryzują się znaczną wartością odżywczą, a także jest skarbnicą witamin B1,B2, B6, C i składników mineralnych t.j. sód, potas, magnes, wapń, żelazo, fosfor. Dynia działa odkwaszająco na organizm, jest niskokalorycznym warzywem. Jej najpopularniejsze odmiany  to Dynia Melonowa Żółta i Dynia Melonowa Siatkowana.

 

LEN  to jedna z najstarszych roślin uprawnych o nieocenionych wartościach zdrowotnych. Częste spożywanie produktów zawierających siemię lnu chroni przed takimi chorobami jak: miażdżyca, nadciśnienie, zawał serca, udar mózgu, zaćma oraz zapobiega pewnym rodzajom raka: piersi, błon śluzowych i jelit. Osłania przewód pokarmowy (szczególnie żołądek) i działa przeczyszczająco. Stosuje się go w stanach zapalnych układu pokarmowego, w zaparciach, przy nieżytach dróg oddechowych. Obniża poziom cholesterolu i działa regenerująco na błony śluzowe. Wspomaga trawienie dzięki dużej zawartości błonnika.

 

Opakowanie 25 i 10kg.