CHLEB GWAREK Z ORKISZEM

Zobacz .pdf Drukuj kartę

CHLEB MOCNOZIARNISTY Z ORKISZEM - GWAREK

 

Mieszanka chleba mocnoziarnistego z orkiszem jest gotowym 50% mixem pieczywa, który dzięki bogatej zawartości różnego rodzaju ziaren posiada szereg walorów  zdrowotnych i odżywczych a także wspomaga naturalne procesy trawienne.
Wypieczony asortyment jest łatwo przyswajalny przez każdy organizm.

 

  • bogate źródło witamin i minerałów
  • wzbogacenie wypiekanego przez piekarza asortymentu
  • wspomaga naturalne procesy trawienne
  • ciemne pieczywo
  • doskonałe urozmaicenie codziennej diety

 

Plakaty gratis na życzenie klienta
etykiety na chlebki wewnątrz worków

 

Opakowanie 25 i 10kg

 

 

ORKISZ - jest starą  odmianą pszenicy, występującą od strefy tropikalnej do koła podbiegunowego. W Europie rozpowszechnił się już 2 tyś lat przed Chrystusem. W Polsce uprawiano go z przerwami od VIII do XIII w .

 

Górale z orkiszu wypiekali podpłomyki oraz palili jego ziarno na kawę zbożową
Obecnie zboże to staje się znowu popularne ze względu na właściwości żywieniowe przypisywane jego składnikom.
Niedojrzałe ziarno zawiera średnio w 100g:11,6g białka; 2,7 g tłuszczu; 62,4g węglowodanów strawnych;8,8g błonnika pokarmowego ogółem;1,99g składników mineralnych. obecnie orkisz wykorzystuje się do produkcji makaronów, preparatów zbożowych, koncentratów zup i żywności funkcjonalnej.

 

SIEMIĘ  LNIANE – zawiera witaminy B6, A, E, enzymy i sole mineralne oraz żelazo, magnez, miedź, cynk i  kobalt. Oczyszczają organizm z toksyn. Używane w piekarnictwie do posypki na pieczywie, w cukiernictwie do ciastek, jako dodatek
do mieszanek ekologicznych, w zielarstwie jako medykament.

 

SŁONECZNIK – jednoroczna roślina, pochodząca z Meksyku, uprawiana jest w wielu krajach dla jadalnych nasion zawierających witaminy : A, B2, D, E, związki mineralne, cynk, wapń, magnez, potas i żelazo oraz NNK