CHLEB BRATANEK

Zobacz .pdf Drukuj kartę

MIESZANKA MĄCZNA CHLEB  ŻYTNI Z  CZARNUSZKĄ  - „BRATANEK”

 

Gotowy 50% mix do wyrobu chleba foremkowego, koszyczkowego, bułek.
Wypieczony asortyment, dzięki starannie dobranemu składowi mieszanki z dodatkiem aromatycznej czarnuszki, jest łatwo przyswajalny przez każdy organizm.

 

  • ułatwia i skraca czas produkcji pieczywa eliminując pracochłonne naważanie poszczególnych składników i długotrwałe prowadzenie kwasów,
  • mieszanka z przewagą mąki żytniej,
  • poszerza ofertę rynkową piekarń,
  • pieczywo o charakterystycznym i miłym aromacie,
  • dodatkowo w worku gratis- woreczek posypki na pieczywo i banderole na chlebki
  • na życzenie klienta gratis plakaty

 

 

Produkt zyskał uznanie specjalistów z zakresu żywności, uzyskując prestiżowy Złoty Medal na Międzynarodowych Targach „Polagra Food” 2002.

 

Opakowanie 10 i 25kg

 

CZARNUSZKA – zioło, którego pachnące nasiona są silnie aromatyczne o smaku gorzkiej kawy, mocno korzenne. Działa żółciopędnie, moczopędnie, wiatropędnie, przeciwrobaczycowo oraz rozkurczająco na mięśnie gładkie, wzmagające wydzielanie mleka. Posiada również zastosowanie w przypadku nieżytu oskrzeli. Czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa, przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina, w niewielkim zakresie jako środek do produkcji olejku eterycznego w cukiernictwie. W starożytności stosowany jako panaceum oraz jako namiastkę pieprzu. Łagodzi również dolegliwości reumatyczne. Czarnuszka jest skuteczna na kaszel, stany zapalne, gorączkowe, a także w leczeniu astmy oskrzelowej. Posiada również właściwości przeciwalergiczne.