Biszkopt niejedno ma imię


Źródła historyczne dotyczące początków istnienia biszkoptu nie są zgodne – część podaje, że wypiek ten narodził się w połowie XVI wieku w Hiszpanii. Autorem receptury miał być podobno włoski szef kuchni – Giovan Battista Cabona. Inne podania natomiast głoszą, że pierwszy biszkopt został upieczony w średniowiecznej Francji, dokładnie w XI wieku. W Wersalu miały być one wykorzystywane do lekkich przekąsek i deserów. Rozsławione zostały na całą Europę za sprawą Berty Sabaudzkiej. Rosyjski car – Piotr Wielki, tak bardzo rozsmakował się we francuskim wypieku, że postanowił kupić piekarza z dworu Ludwika XV i wysłać go prosto do Sankt Petesburga. W ten sposób biszkopt ruszył w podróż po za granice Europy.

 

 

Bez względu na to, która z tych wersji jest prawdziwa, biszkopt gości na naszych stołach od stuleci. Uważa się, że jest to jedno z pierwszych ciast nie bazujących na drożdżach. Żeby uzyskać odpowiedni biszkopt mamy dla Was propozycje wielu biszkoptowych mieszanek.

 

Biszkopt czystyProdukt należy dobrać ze względu na przeznaczenie oraz smak, który planujemy uzyskać. Już sezon komunijny więc czas na torty biszkoptowe (tu możemy zaproponować 100% ciasto biszkoptowe DELIMIX, NEBRASKA lub CZEKOLADOWY). Przy przygotowywaniu tortów ważne jest by ciasto było puszyste i wilgotne w czym pomaga „nakropek” i w tej kwestii nasze mieszanki radzą sobie doskonale.

 

Jak torty to i kremy – polecamy wyjątkowe kremy typu Russel z wielosmakowej serii BARON, nie zawierające tłuszczu palmowego.

 

 

logo palmaa

Teraz w promocji

 

 

Może ktoś woli jakże pyszne rolady biszkoptowe? W tym przypadku proponujemy SUPER ROLADĘ  lub dla urozmaicenia BISZKOPT  KAKAOWY. Ich charakterystyczną cechą jest elastyczność co pozwala zwijać idealne rolady z wszelkimi nadzieniami jakie cukiernik zdecyduje się użyć do ich wypełnienia.

 

 

 

 

 

BiszkoptyBiszkopty to nie tylko ciasta i torty, ale również bardzo popularne, drobne biszkopciki, tak chętnie zajadane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Do ich produkcji doskonale sprawdzi się  30% mieszanka SUPER BISZKOPT. Przygotowanie małych pyszności z mieszanek jest proste, a co najważniejsze użycie naszej mieszanki gwarantuje powtarzalność produkcji.

 

 

Jak widać biszkopty są wykorzystywane w produkcji cukierniczej w bardzo szerokim zakresie. Dobór odpowiedniego biszkoptu zależy od jego przeznaczenia, kształtu i nawet smaku.

 

Mamy nadzieję, że w naszej ofercie znajdą Państwo odpowiedź na każdy rodzaj ciasta biszkoptowego.