AMARANTUS I SOJA

Zobacz .pdf Drukuj kartę

MIESZANKA WIELOZIARNISTA

 

Skład: płatki owsiane, siemie lniane, słonecznik, otręby żytnie, amarantus, płatki sojowe, sezam

Mieszanka jest kompozycją specjalnie wyselekcjonowanych ziaren, dla wszystkich tych, którzy chcą racjonalnie się odżywiać. Opóźnia procesy starzenia się organizmu a także powoduje obniżenie cholesterolu we krwi.

Najcenniejszym składnikiem mieszanki jest ziarno amarantusa, który jest idealnym produktem spożywczym każdej diety, obniża stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca.

 

Opakowanie 10 kg lub 25 kg

 

  • pieczywo z dodatkiem mieszanki szczególnie polecane jest w żywieniu: dzieci, kobiet w ciąży, osób z problemami układu krążenia, nerwowego, kostnego, diabetyków oraz dla wszystkich tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać
  • przewidzianą ilość mieszanki zalać wodą w stosunku 1: 3, pozostawić na około 30 min
  • zastosowanie mieszanki do wypieku nie wymaga zmiany receptury podstawowej

 

 

 

SKWALEN obecny w ziarnie amarantusa posiada zdolność opóźniania procesów starzenia sie komórek pieczywo z dodatkiem mieszanki szczególnie polecane jest w żywieniu: dzieci, kobiet w ciąży, osób z problemami układu krążenia, nerwowego, kostnego, diabetyków oraz dla wszystkich tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać, przewidzianą ilość mieszanki zalać wodą w stosunku 1: 3, pozostawić na około 30 min. zastosowanie mieszanki do wypieku nie wymaga zmiany receptury podstawowej.

 

AMARANTUS (szarłat) – najstarsza roślina zbożowa - zwana także „Złotem Inków i Majów”, posiada szczególnie wysokie walory odżywcze i zdrowotne.
Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, które biologicznie przewyższa białko mleka spożywczego. Ponadto zawiera strawne włókna obniżające poziom cholesterolu, dużą ilość SKWALENU – opóźniającego procesy starzenia się organizmu. Amarantus zawiera także substancję obniżającą ryzyko występowania chorób nowotworowych. Nie zawiera glutenu, – dzięki czemu może być cennym składnikiem diety dla dzieci chorych na celiakię. Ponadto amarantus zawiera dużą ilość składników mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas oraz znaczną zawartość witamin z grupy B a także witaminy – A,E i C

 

SIEMIĘ LNIANE – zawiera witaminy z grupy: B6, A, E, enzymy i sole mineralne oraz żelazo, magnez, miedź, cynk i kobalt. Oczyszczają organizm z toksyn. Używane w piekarnictwie do posypki na pieczywie, w cukiernictwie do ciastek, jako dodatek do mieszanek ekologicznych, w zielarstwie jako medykament.

 

SŁONECZNIK – jednoroczna roślina, pochodząca z Meksyku, uprawiana jest w wielu krajach dla jadalnych nasion zawierających witaminy: A, B2, D, E, związki mineralne, cynk, wapń, magnez, potas i żelazo oraz NNKT.

 

SEZAM – roślina oleista zawierająca ok. 50% tłuszczu, ponadto wiele witamin i składników mineralnych. Dostarcza głównie egzogenne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i białka – składniki niezwykle istotne dla organizmu w okresie wzrostu. Sezam pochodzi z wysp Sundajskich ( dzisiejsza Sumatra, Jawa, Borneo).

 

SOJA - zawiera dużo białka, jedno z najbardziej wartościowych roślin strączkowych z rodziny motylkowatych, zawarte białko kilkakrotnie przewyższa pod względem biologicznym białko w mięsie kurzym (14 – krotnie), jajach (4- krotnie), wołowinie ( 3,5 – krotnie). Zawarty w soji tłuszcz 5- cio  krotnie przewyższa ten zawarty w mięsie kurzym a 2- krotnie w jajach. Ponadto zawiera także wiele witamin, pierwiastków śladowych, wapnia. Soja ceniona jest w profilaktyce chorób miażdżycowych. Wskazana dla ludzi aktywnych ruchowo.